Sinds ik HET perfecte deeg heb gevonden voor een gluten- & lactosevrije quiche maak ik deze weer regelmatig. Dit keer een quiche met gehakt, bloemkool en broccoli.
Ingrediënten: (voor een quiche van 16-20 cm)
Voor de bodem:
– 130 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
– 65 gram plantaardige margarine
– 1 ei
– 20 ml koud water
– snufje zout
Voor de vulling:
– 300 gram gehakt
– 2 sjalotjes
– 1 eetlepel zoete sambal
– 300 gram bloemkool
– 300 gram broccoli
– zout en peper
– 6 eieren
Voor de garnering:
– plakjes lactosevrije kaas
Bereidingswijze:
– Doe de zelfrijzend bakmeel, zout, ei, water en boter in een mengkom.
– Kneed het geheel met de keukenmachine (met kneedhaak) tot een egale deegbal. (heb je geen keukenmachine, kneed dan het geheel met de handen)
– Zet de deegbal ongeveer 10 minuten in de koelkast.
– Snij de sjalotjes fijn.
– Roerbak het gehakt met de sjalotjes.
– Voeg de sambal toe en roer alles goed door elkaar.
– Voeg de bloemkool en broccoli toe en roerbak het geheel beetgaar. Breng op smaak met wat zout en peper.
– Vet de springvorm in en bekleed deze met het deeg. (let op: dit is een plakkerig karweitje, maar als je de achterkant van een lepel vochtig maakt kun je het deeg makkelijke over de springvorm verspreiden! Het komt goed!!)
– Zet de springvorm nog even weer terug in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Kluts de eieren in een kom en voeg een snufje zout toe.
– Doe het groentemengsel in de springvorm.
– Giet de eieren eroverheen.
– Leg de plakjes kaas erop.
– Bak de quiche in ongeveer 40-60 minuten gaar. (afhankelijk van de oven. Ik zette de laatste 15 minuten de oven op alleen onder warmte.)
Eet smakelijk!