Eerder maakte ik al eens gluten- & lactosevrije panna cotta met stroopwafels van Stroopwafel Uniek. Maar er is veel meer mogelijk met stroopwafels.
Daarom kreeg ik de vraag van Stroopwafel Uniek of ik nog een recept wilde ontwikkelen voor hen. En dat is deze heerlijke stroopwafeltaart geworden.
Ingrediënten: (voor taart van 20 cm doorsnede)
Voor de bodem:
– 2 bakjes stroopwafelkruimels
– 50 gram plantaardige boter
Voor de vulling:
– 500 gram lactosevrije kwark
– 200 ml lactosevrije slagroom
– 2 zakjes vanille suiker
– 2 theelepels suiker
– 4 stroopwafels
– 10 blaadjes gelatine
– bakje koud water
– 4 eetlepels water
Voor de decoratie:
– 200 ml lactosevrije slagroom
– 2 theelepels suiker
– 1,5 zakje klopfix
– 3 stroopwafels
Overige materialen:
– 1 springvorm 20 cm
– bakpapier
– mixer
– beslagkommen
– spuitzak
Bereidingswijze:
– We gaan beginnen met de bodem. Bekleed een springvorm met bakpapier. Hak de stroopwafelkruimels fijn. Smelt de boter en voeg deze toe aan de stroopwafelkruimels.
– Strooi het kruimelmengsel op de bodem van de springvorm en druk deze stevig aan. (dit gaat het makkelijkste met de achterkant van een lepel)
– Zet de springvorm even in de koelkast zodat de bodem al wat stevig wordt.
– Nu gaan we verder met de vulling van de taart.
– Leg de velletjes gelatine in het bakje koud water en laat deze ongeveer 10 minuten staan.
– Doe de kwark in een kom en roer hier de vanillesuiker door.
– Klop in een andere kom de slagroom lobberig met de suiker.
– Schep de slagroom door de kwark en mix alles op een lage stand kort door elkaar.
– Snij de stroopwafels in kleine stukjes.
– Breng de lepels water aan de kook en zet daarna meteen het gas uit. Los de gelatine al roerend op. Laat deze even kort staan.
– Giet de gelatine door het mengsel.
– Roer vervolgens de stroopwafelstukjes door het mengsel.
– Giet het mengsel in de springvorm en laat deze 5 uur in de koelkast opstijven.
– Als de taart stijf is kun je voorzichtig de springvorm verwijderen en gaan we verder met de decoratie.
– Verkruimel 2 stroopwafels. En snij 1 stroopwafel in stukjes.
– Klop de slagroom met de klopfix en suiker stijf.
– Spuit rondom toefjes slagroom op de taart.
– Strooi de stroopwafelkruimels in het midden van de taart.
– Leg op elk toefje slagroom een stukje stroopwafel.
Eet smakelijk!