gluten- en lactosevrij dieet

Vanaf 1 maart kun je weer je belastingaangifte doen.
Wanneer je op advies van een medisch specialist een glutenvrij en/of lactosevrij dieet moet volgen, mag je deze dieetkosten aftrekken. Maar hoe zit het nou eigenlijk? In dit artikel vertel ik je meer over de aangifte bij je gluten- en lactosevrije dieet.

Een gluten- en lactosevrij dieet volgen is niet goedkoop. Je kunt niet even dat brood wat in de aanbieding is kopen of een pak yoghurt van het eigen merk. Je ontkomt er niet aan om ook specifieke glutenvrije en lactosevrije producten te moeten kopen en die zijn veel duurder dan “normale” producten.

De belastingdienst komt hierin mensen die een medisch dieet moeten volgen tegemoet. Dus als je op advies van een medisch specialist, zoals (huis)arts of diëtist, een dieet moet volgen, dan mag je dieetkosten van je belastbaar inkomen aftrekken. Onder het mom: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”.


Aftrekbare bedragen voor gluten- en lactosevrije dieet.


Je kunt de gemaakte zorgkosten aftrekken voor jezelf of je fiscale partner. Daarnaast kan je ook zorgkosten aftrekken voor je kinderen als die jonger zijn dan 27 jaar, en zij niet in staat zijn de kosten zelf te betalen.

Met een glutenvrij dieet mag je voor 2020 een bedrag van €900 aan dieetkosten aftrekken, in combinatie met lactosevrij is dat €1.050.  Moet je alleen een lactosevrij dieet volgen dan is het bedrag €200
Hier vind je de hele lijst met dieet kosten.

Er is hier alleen een kanttekening bij:
“U mag alleen het deel van de uitgaven aftrekken dat uitkomt boven een bepaalde drempel. De hoogte van deze drempel hangt af van uw drempelinkomen. Uw drempelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 zonder uw persoonsgebonden aftrek.”
De berekening van het drempelbedrag verschilt per jaar:
Hier vind je het drempelbedrag van 2020
(bron: belastingdienst)


Meerdere diëten?


Heel vaak krijg ik de vraag hoe het zit als je meerdere diëten moet volgen.
Een korte uitleg hierover: (let op, de bedragen die in de voorbeelden worden gebruikt door de belastingdienst zijn fictief!)

Situatie 1: Deels dezelfde diëten voor hetzelfde ziektebeeld
– U mag alleen het hoogste bedrag meetellen. Zoals in het voorbeeld hieronder is het ziektebeeld voedselovergevoeligheid met daarbij deels zelfde diëten. Dus mag je € 950,00 euro aftrekken.

gluten- en lactosevrij dieet

Situatie 2: Verschillende diëten voor hetzelfde ziektebeeld.
– U met het bedrag van beide diëten aftrekken. Zoals in het voorbeeld hieronder is het ziektebeeld voedselovergevoeligheid met daarbij 2 verschillende diëten. Deze mag je bij elkaar optellen en dit bedrag €600,00 + €350,00 = €950,00 aftrekken.

Situatie 3: Dezelfde diëten voor verschillende ziektebeelden.
– Als u 2 dezelfde diëten voor verschillende ziektebeelden gebruikt mag u 1x het bedrag aftrekken. Zoals in het voorbeeld hieronder zie je 2 ziektebeelden, met daarbij een energieverrijkt dieet. Het bedrag dat je dan mag aftrekken is €900,00

Situatie 4: Verschillende diëten voor verschillende ziektebeelden.
– U volgt verschillende diëten voor verschillende ziektebeelden. Dan mag u het bedrag van beide diëten aftrekken. Zoals in het voorbeeld hieronder: 2 ziektebeelden met 2 verschillende diëten. Je mag dan €100,00 + € 600 = €700 euro aftrekken.


Dieetbevestiging bij gluten- en lactosevrij dieet.


Om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen, is het wel noodzakelijk om een dieetbevestiging te hebben, de belastingdienst kan je om dit formulier vragen. Je kan een dieetbevestiging hier downloaden. Laat deze invullen door een specialist. Dit kan je (huis)arts zijn of je diëtist.
Vaak krijg ik de vraag of je dan ook nog bonnetjes moet bewaren, maar dat hoeft niet! De dieet bevestiging is genoeg, maar zorg wel dat je deze in huis hebt VOOR je de aangifte gaat doen!

gluten- en lactosevrij dieet


Tot slot


Wil je nou meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan even op de website van de belastingdienst.

(Foto’s/screenschots afkomstig van belastingdienst)

Volg jij me al op facebook en instagram? Daar vind je nog meer tips. Of kijk bij mijn andere blogs.

2 thoughts on “Belastingaangifte bij gluten- en lactosevrij dieet 2020”

  1. ik mis de spwciale regeling voor mensen die te weinig belasting betalen om iets te kunnen afttekken. en volgens mij hoef je een verklarong pas re tonen na vraag van dw belastingdiensten. je hebt dan nog 6 weken om het te regelen. zonde en werkverschaffing om het jaarlijks te regelen

  2. Ik heb voor 2018 belastingaangifte gedaan, ik was toen nog 17. Ik heb een bedrag terug gekregen, maar ik vraag me nu af of dat eigenlijk wel mag als je nog geen 18 bent. M’n ouders verdienden volgensmij teveel om recht te hebben op de vergoeding. Weet iemand dat toevallig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *