Ik krijg regelmatig de vraag welke bakboter er nu gluten- & lactosevrij zijn. In dit artikel zet ik er een aantal voor je op een rijtje.

Let op: Ingrediënten kunnen nog wel eens wisselen, lees altijd goed de etiketten! Je bent hier zelf verantwoordelijk voor.


Blue Band voor koken, bakken en braden

Ingrediënten van deze Blue band zijn: Plantaardige oliën 78% ((koolzaad, palm, volledig geharde palm, volledig gehard palmvet, zonnebloem: in wisselende hoeveelheden), lijnzaad 0,5%), water, zout 1,5%, emulgatoren (SOJALECITHINE, mono- en diglyceriden van vetzuren), aroma’s, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma, vitamines A en D, kleurstof (caroteen)


Becel olijf voor koken, bakken en braden

Ingrediënten van deze Becel olijf zijn: Plantaardige oliën 82% (koolzaad (34%), zonnebloem (33%), olijfolie (7%) (bestaande uit geraffineerde olijfoliën en olijfoliën van de eerste persing), lijnzaad (5,8%) en geheel geharde koolzaad (2%)), water, mineraalzout (kalium), emulgatoren (zonnebloemlecithine, SOJALECITHINE), voedingszuur (kaliumcitraat en citroenzuur), natuurlijke aroma’s, vitamine A en D, kleurstof (caroteen)


AH Plantenmargarine

Ingrediënten van deze plantenmargarine zijn: palmvet, water, zonnebloemolie, emulgator (sojalecithine [E322], mono- en diglyceriden van vetzuren [E471], mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur [E472c]), lupinebloem, aroma, conserveermiddel (sorbinezuur [E200]), zuurteregelaar (citroenzuur [E330]), natuurlijk aroma, kleurstof (caroteen [E160a]), vitaminen (A, D).

Wajang margarine

Ingrediënten van deze Wajang margarine zijn: Plantaardige oliën en vetten (palm, zonnebloem, geheel geharde palm, in wisselende verhoudingen), water, emulgatoren: sojalecithinen, E472c, E471, bloem, lupine, aroma’s, conserveermiddel: E200, voedingszuur: citroenzuur, vitaminen (vitamine A, vitamine D), kleurstof: caroteen, Totaal vetgehalte: 80%., E = door de E.U. goedgekeurde hulpstof.


G’woon culinair vloeibaar margarine

Ingrediënten van deze vloeibare margarine zijn: Plantaardige oliën (koolzaad, zonnebloem, geheel geharde koolzaad; in wisselende verhoudingen), water, 1% zout, emulgator: E471/E322, voedingszuur: citroenzuur, aroma’s, vitamines (vitamine A, D, E), kleurstof: carotenen, E = door EU goedgekeurde hulpstoffen.


Jumbo Culinair vloeibaar

Ingrediënten van deze Jumbo culinair vloeibaar zijn: Plantaardige oliën in wisselende verhoudingen (raapzaad, zonnebloem, geheel geharde raapzaad), water, zout 1%, emulgatoren: zonnebloemlecithine en E471, aroma’s, vitaminen: A, D en E, kleurstof: carotenen, voedingszuur: citroenzuur


Alpro lekker en gezonde keuken

Ingrediënten van deze Alpro lekker en gezonde keuken zijn: Plantaardige oliën en vetten (waarvan soja (50%), koolzaad, geheel geharde koolzaad), water, ontpelde SOJABONEN (0,3%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, lecithinen, mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur), zout (0,5%), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), aroma’s, kleurstof (caroteen), vitaminen (A, D2), Totaal vetgehalte: 78%

Heb jij een aanvulling op dit artikel? Laat het me dan zeker weten!

(Foto’s afkomstig van de A.H, Jumbo en Deen)

2 thoughts on “Gluten- & lactosevrije bakboter”

  1. Ik lees je artikel over gluten en lactosevrije bakboter. In wajang margarine zit bloem, dat is toch niet glutenvrij? Staat hier, en ook op de echte verpakking niet als allergeen vermeld overigens, niet dikgeddukt zoals de andere allergenen.

    1. De bloem is gemaakt van lupine… maar check altijd de ingrediëntenlijst en eventueel website van het merk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *