![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/botersamenvatting.jpg)
We weten allemaal dat boter op je brood smeren goed is voor je vitamine A & D. Maar welke boter mag je nou als je gluten- & lactosevrij moet eten? Ik zet in dit artikel een aantal voor je op een rijtje. (Er zijn er nog veel meer, maar ik heb gekozen voor de meest gangbare merken/soorten)
Blue Band Halvarine
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter1.jpg)
Ingrediënten van deze halvarine zijn: Water, plantaardige oliën 39% (zonnebloem 14%, palm, koolzaad 8,1%, lijnzaad 4,5%, volledig geharde palm), gemodificeerd zetmeel, zout 0,3%, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma’s, vitamines A, B1, B2, B6, foliumzuur, B12 en D, kleurstof (caroteen) Lactosevrij.
Blue Band Goede start!
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter2.jpg)
Ingrediënten van deze goede start zijn: Water, plantaardige oliën 38% (zonnebloem 15%, palm, koolzaad 6%, lijnzaad 4,8%, volledig geharde palm), calciumzouten, gemodificeerd zetmeel, zout 0,4%, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma, antioxidant (calciumdinatrium EDTA), vitamines A, B1, B6, foliumzuur, B12 en D, kleurstof (caroteen) Lactosevrij
Blue Band Idee!
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter4.jpg)
Ingrediënten van deze Blue Band idee zijn: Water, plantaardige oliën 37% (zonnebloem, palm, koolzaad, lijnzaad, maïs, soja, volledig geharde palm), calciumzouten, VISOLIE 1,5%, gemodificeerd zetmeel, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), zout 0,3%, conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), antioxidanten (tocoferolrijke extracten, calciumdinatrium EDTA), vitamines A, B1, B6, foliumzuur, B12, D en E, natuurlijk aroma, kleurstof (caroteen) Lactosevrij.
Becel Original voor op brood
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter3.jpg)
Ingrediënten van deze Becel zijn: Water*, plantaardige oliën 45%* (zonnebloem 26%, lijnzaad 11%, palm, koolzaad 2%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), azijn*, natuurlijk aroma*, vitamine A en D, Vol met ingrediënten* van natuurlijke oorsprong.
Becel Romig voor op brood
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter5.jpg)
Ingrediënten van deze Becel Romig zijn: Plantaardige oliën 70%* (zonnebloem 44%, palm, lijnzaad 7%, koolzaad 2%), water*, zout*, emulgator (zonnebloemlecithine), natuurlijk aroma*, azijn*, vitamine A en D, Vol met ingrediënten* van natuurlijke oorsprong.
Becel 100% Plantaardig biologisch
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter6.jpg)
Ingrediënten van deze Becel 100% plantaardig biologisch zijn: Plantaardige oliën 70% (palm, koolzaad 31%, zonnebloem 5%)#, water, geconcentreerd wortelsap#, zout 0,3%, emulgator (zonnebloemlecithine)#, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma, vitamine A en D, #afkomstig van gecontroleerde biologische landbouw.
Becel ProActiv voor op brood
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter7.jpg)
Ingrediënten van deze Becel ProActiv zijn: Water, plantaardige oliën 36% (zonnebloem 20%, palm, lijnzaad 6%, koolzaad 2,3%), plantensterolesters 9%¹, emulgatoren (mono-en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), voedingszuur (citroenzuur, melkzuur), vitamines A, B1, D en E, natuurlijk aroma, kleurstof (caroteen), ¹gelijk aan plantensterolen (5,4%).
Becel Omega 3 plus voor op brood
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter8.jpg)
Ingrediënten van deze Becel Omega 3+ zijn: Water, plantaardige oliën 35% (zonnebloem (20%), lijnzaad (5,5%), maïs (3,9%), palm, volledig geharde palm, koolzaad (0,6%)), gemodificeerd zetmeel, VISOLIE (2,8%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), antioxidant (E306, E385), natuurlijk aroma, vitamine A en D Vrij van lactose.
AH Halvarine lekker op brood
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter9.jpg)
Ingrediënten van deze AH halvarine zijn: water, plantaardige olie (zonnebloem, palm [in wisselende verhoudingen]), gemodificeerd aardappelzetmeel, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), zout, conserveermiddel (sorbinezuur [E200]), natuurlijk aroma, kleurstof (caroteen [E160a]), voedingszuur (citroenzuur [E330]), vitaminen (A, D).
AH Goed begin – lekker op brood
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter10.jpg)
Ingrediënten van deze AH Halvarine Goed begin zijn: water, zonnebloemolie, palmvet, gemodificeerd aardappelzetmeel, calcium, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), zout, natuurlijk aroma, conserveermiddel (sorbinezuur [E200]), voedingszuur (citroenzuur [E330]), vitaminen (A, B1, B2, B6, B12, D, E), kleurstof (caroteen [E160a]).
Jumbo Halvarine
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter11.jpg)
Ingrediënten van deze Jumbo Halvarine zijn: Water, raapzaadolie, palmvet, zout 0,6%, emulgator: E471 (plantaardig), conserveermiddel: E202, voedingszuur: citroenzuur, kleurstof: carotenen, aroma, vitaminen: A en D2, E = door EU goedgekeurde hulpstof.
Jumbo biologische halvarine
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter12.jpg)
Ingrediënten van deze Jumbo biologische halvarine zijn: Water, plantaardige oliën* (zonnebloem 26%, palm 12%, kokos 2%), verdikkingsmiddel: E401, zout, wortelsap*, natuurlijk aroma, voedingszuur: citroenzuur, vitaminen: A en D2, *Van biologische oorsprong.
Alpro Lekker gezond smeren
![](https://gluten-lactosevrijekookkunst.nl/wp-content/uploads/2020/01/boter13.jpg)
Ingrediënten van deze Alpro Soya zijn: Water, plantaardige oliën en vetten (38%) (waarvan 75% soja, palm, cocos in wisselende verhoudingen), gemodificeerd zetmeel, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren, lecithinen), zout (0,2%), voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (kaliumsorbaat), natuurlijk aroma, vitaminen (A, D), Totaal vetgehalte: 38 %.
Let op: Ingrediënten kunnen nog wel eens wisselen, lees altijd goed de etiketten! Je bent hier zelf verantwoordelijk voor.
(foto’s afkomstig van AH en Jumbo)