kerstgedachten

Kerst is voor de meeste mensen de tijd van samen zijn, gezelligheid en vooral samen onbezorgd en ontspannen eten. Maar wat als je coeliakie hebt? En je op moet letten dat je niet per ongeluk gluten binnen krijgt? Is kerst dan wel zo ontspannen en onbezorgd?

Het eerste jaar dat ik glutenvrij moest eten zat ik nog aan de sondevoeding en wachtte ik op een ziekenhuisopname, wat na oud en nieuw zou plaats vinden. En daarbij kwam dat ik en mijn omgeving nog niet goed wisten hoe je nou veilig glutenvrij kon eten in een groep. En daar zat ik aan het kerstdiner met mijn sonde in mijn neus en al mijn eten apart bereid en uit bakjes.

Het jaar daarop was het grootste deel van mijn familie op vakantie. Kerstavond kwamen vrienden bij mij om samen te koken, eerste kerstdag had ik samen met mijn schoonzusje een hele simpele “normale” maaltijd bereid en tweede kerstdag kwam er een vriendin en hebben we lekker voor de tv de kaasfondue aangedaan. Eigenlijk bestond de kerst dat jaar alleen maar uit glutenvrij eten in een hele veilige omgeving bij mij thuis.

Vorig jaar hebben we voor het eerst sinds mijn diagnose met het hele gezin bij mijn ouders kerst gevierd. En ook al was ik in de voorbereidingen nog erg gespannen, was het genieten om met elkaar te eten. Iedereen had een gang gemaakt en rekening gehouden qua bereiding met mijn dieet. En ook al had ik een kleine glutenfout een van de kerstdagen, ik wilde niet dat dit mijn kerst zou verknallen.

Dit jaar is het natuurlijk afwachten of we door corona met elkaar kerst mogen vieren, maar qua eten zie ik er niet meer tegenop! Laat dat kerstdiner maar komen!

Door de jaren heen heb ik geleerd ontspannener om te gaan met mijn coeliakie en lactose intolerantie. Ik geniet weer van samen eten. En ik voel me zo dankbaar met de lieve mensen om mij heen die zoveel rekening houden met mijn dieet. En dat is wat ik jullie in deze kerstgedachte ook gun. Dat kerst niet draait om eten, maar dat je vooral kan genieten van de gezelligheid met de mensen die je dierbaar zijn. Ik wens jullie dan ook veel liefde, geluk en gezondheid toe voor de feestdagen en het nieuwe jaar!  Mijn kerstgedachte is ook, net als nog 11 inspirerende kerstgedachten, te vinden in het nieuwe glutenvrije magazine die sinds 10 december j.l gratis te downloaden is op www.gelukkigglutenvrij.nl

Gelukkig & Glutenvrij is een nieuw digitaal magazine, gemaakt door 12 enthousiaste bloggers die hun krachten hebben gebundeld.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *