Het is weer de 15e van de maand. En dus weer een nieuwe #wijbloggenglutenvrij. Deze maand is het thema “Hoe is mijn glutenvrije leven veranderd door de maanden/jaren heen”.

In dit artikel vertel ik jullie hoe mijn glutenvrije leven veranderde en hoe ik mijn weg vond.


De eerste kennismaking met glutenvrij eten

 


Ik heb tijdens mijn werk in de zorg wel eens te maken gehad met Coeliakie. Maar dat het zo’n impact heeft, had ik me nooit gerealiseerd.

Toen ik in 2017 zelf de diagnose kreeg besefte ik mij pas dat ik mij een andere levensstijl aan moest wennen. Ik merkte dat ik erg onzeker werd van wat ik wel en niet mocht eten. Soms zag ik door de bomen het bos niet meer.

De eerste maanden had ik nog regelmatig een glutenfout. Meestal ontstond dit buiten de deur als ik zelf niet goed aandurfde te geven hoe het met mijn dieet werkte. Ik vond het lastig om steeds aan te geven wat ik wel en niet mocht of hoe je kruisbesmetting kon voorkomen. Het gevoel van een uitzondering zijn vond ik lastig.

Ook vond ik het lastig dat het vanzelfsprekende van het eten af was. Niet meer zonder na te denken iets te eten. Altijd etiketten checken, opletten of er geen kruisbesmetting plaats vond. Ik weet nog dat ik in het begin haast niemand het toevertrouwde om mijn eten klaar te maken. Bang om weer ziek te worden van het eten.

Wil je weten hoe het begin nou echt voor mij was? Lees dan mijn interview die Marit (van Maak het glutenvrij) 2 jaar geleden schreef. Je vind hem hier.

 


Nu 2 jaar later…


Het heeft bij mij lang geduurd voordat mijn lijf eindelijk ging herstellen. Achteraf bleek ik naast Coeliakie en lactoseintolerantie ook nog een alvleesklier te hebben die niet voldoende enzymen aanmaakt. Maar sinds ik daar medicijnen voor heb, merk ik dat mijn lijf eindelijk langzaam aan het herstellen is! Ik heb helaas nog ondergewicht, maar mijn darmen lijken zich eindelijk te herstellen en weer wat met het voedsel te doen. Maar besef je, als je de diagnose krijgt, dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen!

Nu twee jaar later kan ik zeggen dat ik een expert ben geworden in het gluten- en lactosevrije dieet. Etiketten lezen is een automatisme geworden. Binnen no-time heb ik het etiket gescand of het safe is. En het is voor mij een soort van “sport” geworden om alledaagse producten te spotten, die gluten- en lactosevrij zijn. Want waar ik in het begin nog echt de “standaard” glutenvrije producten uit het glutenvrije vak in mijn winkelwagen legde, leg ik er nu vooral “normale” producten in.

In het begin bestelde ik alleen eten bij glutenvrije winkels
Tegenwoordig koop ik vooral alledaagse producten


Ook heb ik zelden een gluten fout. Ik ben zelf duidelijker geworden naar andere mensen over mijn glutenvrije dieet, want ik ben degene die ziek word als ik niet duidelijk ben. En ik kan niet van anderen verwachten dat zij alles tot in de puntjes weten.

Mijn directe omgeving zijn trouwens ook experts geworden! Waar ik in het begin van mijn glutenvrije leven nog overal wat mee naar toe sleepte, staat nu gewoon een pot met glutenvrij lekkers voor mij. En ook bij verjaardagen wordt altijd wat voor mij geregeld. Echt super fijn!

In het begin sleepte ik overal mijn bakjes eten mee naar toe.


Daarnaast ben ik afgelopen januari mijn eigen website begonnen met gluten- en lactosevrije recepten en tips. Ik merkte dat ik mijn kennis wilde delen en zo een inspiratiebron voor anderen wilde zijn. Want wat ik wel heb geleerd de afgelopen 2 jaar is dat het eten nog steeds een feest is, ondanks dat je gluten- en lactosevrij moet eten.
Ik denk dat ik zelfs nog creatiever ben geworden met het bakken en koken. Als ik een lekker recept zie, probeer ik die gluten- en lactosevrij te maken. En ik moet zeggen, er is nog weinig wat niet gluten- en lactosevrij te maken is.

Ik krijg regelmatig de vraag of ik nog iets echt mis… tja als ik er bij na ga denken zijn er echt wel dingen die ik mis. Zoals bijvoorbeeld een echt lekker frikandelbroodje of een luchtige croissant. Maar er zijn genoeg lekkere alternatieven!

Ik kan dus wel zeggen dat mijn glutenvrije leven op een positieve manier is veranderd. Ik ga relaxter met het eten om en heb er echt mijn weg in gevonden. Het is eigenlijk een automatisme geworden om etiketten te checken, handen te wassen voor het eten enz. Vaak denk ik er niet eens meer bij na.


Mijn 3 tips voor een relaxt glutenvrij leven


1. Wees duidelijk naar andere mensen

Als jij duidelijk aangeeft naar andere mensen wat wel en niet kan binnen je dieet beperk je de kans op een glutenfout. Zo krijg je meer vertrouwen in je glutenvrije dieet.


2. Leer zo snel mogelijk etiketten lezen

Door veel te oefenen met etiketten lezen wordt het een tweede natuur. Zo ben je op een gegeven moment geen uur meer kwijt met boodschappen doen, maar heb je binnen no -time je boodschappen in huis.


3. Blijf positief

Het is niet altijd leuk om glutenvrij te moeten eten, je eten te moeten plannen of wat dan ook. Maar blijf vooral positief! Het eten is nog steeds een feestje als je gluten- en lactosevrij moet eten. Haal je inspiratie van het internet en besef dat er nog heel veel mogelijk is!

Tot slot

Elke maand bloggen wij met meerdere glutenvrije bloggers over hetzelfde onderwerp. Ben jij nou nieuwsgierig naar de blogs van de andere bloggers? De bloggers die deze maand meedoen zijn: 

www.glutenvrijemama.nl
www.ikbenglutenvrij.nl
www.roselicious.be 
www.yacinthapex.nl/blog
www.annemieknauta.nl

 

3 thoughts on “#wijbloggenglutenvrij ” 2 jaar glutenvrij””

  1. Ondanks je writers block, toch goed gelukt!
    Toen ik mijn blog schreef, was ik me niet (meer) bewust hoe ingewikkeld het glutenvrije dieet sowieso in het begin is. Ondanks dat er nu (en 2 jaar geleden) zo veel meer te krijgen is dan 12 jaar geleden.
    Fijn dat ook jij je weg hebt gevonden!
    Groetjes, Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *