glutenvrije appeltaart

Ik heb al heel wat gluten- en lactosevrije appeltaarten gemaakt, met wisselende resultaten. Soms was de korst te brokkelig of werd de taart juist te droog. Maar meestal met veel geduld en liefde lukte hij wel.

Nu las ik laatst een recept waar ze appeltaart maakten van pannenkoekenmix. Laat ik dat nou laatst net gekregen hebben van Holland & Barret. Dus vol goede moed ging ik aan de slag om een nieuw recept te bedenken. En ik moet zeggen, hij is meteen gelukt 🙂 Zelfs de mensen in mijn omgeving die wel gluten mogen vonden hem heerlijk!

Ingrediënten:
– 350 gram glutenvrije pannenkoekenmeel
– 200 gram zachte plantaardige margarine
– 160 gram lichte basterdsuiker
– 1 ei
– 1 1/2 theelepel kaneel
– snufje zout
– 5 grote appels (niet te sappig! ik gebruikte goudreinet)
– 1 handje rozijnen
– 50 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 eetlepel kaneel
– 6 glutenvrije mariakoekjes
– ei om te bestrijken

Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Doe de pannenkoekenmix, zout, 1 1/2 theelepel kaneel, de basterdsuiker, zachte plantaardige margarine en het ei in de keukenmachine en meng alles met de kneedhaak tot een samenhangend deeg. (het deeg blijft wat plakkeriger dan je gewend bent, maar het komt goed!)
– Zet het deeg even in de koelkast om weer iets kouder te worden.
– Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in.
– Schil de appels en snij deze in plakjes.
– Doe ze in een kom, voeg de suiker, vanillesuiker en kaneel toe en roer alles goed door.
– Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem en randen met 2/3 van het deeg. Dit gaat het makkelijkste als je het gewoon met je vingers aandrukt.
– Vermaal de koekjes en strooi deze over de bodem.
– Doe het appelmengsel in de springvorm.
– Maak van het andere deeg lange slierten. Dit gaat het makkelijkste als je het deeg over het aanrecht uitrolt.
– Bekleed de taart met de slierten deeg.
– Bak de taart in 60 minuten goudbruin. (Als je oven het kan, kun je de eerste 15 minuten alleen onder warmte gebruiken en daarna onder en bovenwarmte. Zo wordt je onderkant zeker gaar!)

De ingrediënten


Het deeg in de springvorm met de koekjeskruimels op de bodem
glutenvrije appeltaart
Taart klaar om de oven in te gaan
Het eindresultaat

4 thoughts on “Gluten- & lactosevrije appeltaart (van pannenkoekenmeel)”

  1. Ziet er allemaal, lekker uit. Zelf neem ik voor appeltaart Amandelmeel. Wel een beetje duur. Maar wel lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *