glutenvrije worstenbroodjes

Met een Brabants schoonzusje, moest ik er toch een keer aan geloven. Brabantse worstenbroodjes, maar dan gluten- en lactosevrij. In tegenstelling tot een saucijzenbroodje, is het worstenbroodje niet gemaakt van bladerdeeg, maar van een wit brooddeeg.

Ingrediënten: (voor 10 broodjes)
Voor het broodje:
– 125 gram glutenvrije bloem
– 125 gram Schär mix B
– 5 gram zout
– 5 gram suiker
– 25 gram plantaardige margarine
– 1/2 zakje gist
Voor het worstje:
– 350 gram half om half gehakt
– 1 ui
– 1 handje nachochips
– 1 eetlepel mosterd
– zout en peper
– 1 ei
Voor het bestrijken:
– 1 eierdooier + 1 ei
– 1 lepel water

Bereidingswijze:
– Snij de ui in kleine stukjes,
– Vermaal de nachochips fijn, zodat dit als paneermeel kan dienen.
– Kneed de ingrediënten voor de gehaktvulling door elkaar.
– Verdeel het gehakt in 10 porties en rol hier worstjes van.
– Bewaar de worstjes even in de koelkast.
– Doe de ingrediënten voor het broodje in de keukenmachine en kneed dit met een kneedhaak tot een samenhangend deeg. Het deeg mag niet meer aan de kom plakken. Plakt het teveel voeg dan nog een beetje Schär mix B toe.
– Dek de kom met deeg af met een natte theedoek en laat het deeg 10 minuten op een warme plek rijzen. (ik laat het deeg altijd in een oven op 50 graden rijzen)
– Verdeel het deeg in 10 gelijke porties.
– Daarna ga je het deeg opbollen. Dat houdt het volgende in: van de stukjes deeg rol je op je werkblad een bolletje met je vlakke hand waarbij je langzaam je duim en je pink naar elkaar toe beweegt tijdens het rollen.
– Als je alle bolletjes hebt opgebold, gaan we de bolletjes uitrollen.
– Rol de bolletjes uit tot een ovaal lapje. (De lengte moet iets meer zijn dan de lengte van het worstje.)
– Leg het worstje op het deeg, vouw het deeg er omheen en knijp de randen goed aan elkaar. Rol het broodje in de juiste vorm.
– Leg de broodjes met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
– Laat de broodjes 1 uur op een warme plek rijzen.
– Meng 1 eierdooier met 1 ei, 1 lepel water en een snufje zout.
– Bestrijk de broodjes met het eimengsel. En laat ze even staan.
– Verwarm de oven voor op 220 graden.
– Bak de broodjes in ongeveer 20-30 minuten goudbruin. Zet na 10 minuten de oven op 200 graden. (tijd is afhankelijk van je oven, de broodjes zijn klaar als ze goudbruin zijn.)

Eet smakelijk!

glutenvrije worstenbroodjes
Broodjes na het “opbollen” van het deeg
deeg glutenvrij worstenbroodje
Uitgerolde deeg
Worstje op worstenbroodje
Worstje op het deeg
Broodjes een uur laten rijzen op een warme plaats
Broodje ingesmeerd met eimengsel
glutenvrij worstenbroodje
Het eindresultaat




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *