Interview Maureen


Vandaag is het exact 2 jaar dat ik glutenvrij eet. Ik weet nog dat ik de begin periode erg lastig vond. Wat mag wel, wat mag niet? Hoe voorkom ik dat ik ziek word? Nu na 2 jaar kan ik zeggen dat ik wel geslaagd ben als Coeliaak. Ik weet wat wel en niet mag, etiketten lezen is een 2e natuur geworden en ben mijn eigen website begonnen om andere mensen te helpen en inspireren bij hun gluten- en lactosevrije dieet.

Maureen staat nog aan het begin van haar “glutenvrije leven”. In dit artikel lees je hoe zij dit ervaart.

Maureen, wij kennen elkaar al even, maar kun je jezelf even kort voorstellen?

Hoi! Ik ben Maureen Mulder. Ik ben 20 jaar en ik woon in Nieuw-Amsterdam bij mijn ouders en twee hondjes. In het dagelijks leven ga ik naar school, loop ik stage en in het weekend werk ik bij Party Palace New York in Nieuw-Amsterdam. Ik zit momenteel in het derde jaar van de Pabo in Emmen. Over 1,5 jaar hoop ik klaar te zijn en voor de klas te staan!

Hoelang heb je al Coeliakie? Kun je wat vertellen over hoe je erachter kwam dat je Coeliakie hebt.

Ik heb nu ongeveer 3 maanden Coeliakie. De afgelopen jaren heb ik iedere dag veel last gehad van ontzettend veel aften in mijn mond, buikpijn, vermoeidheid en obstipatie. Bij mij is er nooit een lampje gaan branden dat ik misschien Coeliakie zou kunnen hebben. Tot dat mijn moeder op een dag tegen mij zei: ‘Straks heb je een gluten allergie!’ (wij hadden destijds geen idee dat het eigenlijk geen allergie is maar een Auto-immuun ziekte). Ik ben de symptomen op gaan zoeken en al vrij snel zag ik dat veel van mijn klachten overeen kwamen met Coeliakie. Ik heb ongeveer een week later gelijk bloed laten prikken en ja hoor… de antistoffen waren veel te hoog.
Daarna heb ik een darmonderzoek gehad om te kijken of ik daadwerkelijk Coeliakie heb. Op woensdag 12-12-2018 kreeg ik de uitslag van mijn darmonderzoek. Het was overduidelijk dat ik Coeliakie heb, want mijn darmvlokken waren helemaal afgevlakt.

Maureen kreeg haar definitieve uitslag in het Röpcke- Zweers ziekenhuis
(foto: Röpcke-Zweers ziekenhuis)

Zijn er meer mensen in jouw familie die Coeliakie hebben?

Voor zover ik weet is er niemand in mijn familie die Coeliakie heeft. Na mijn diagnose hebben mijn vader en moeder allebei bloed laten prikken. De antistoffen in hun bloed waren goed dus er is geen verder onderzoek gedaan. Misschien dat een ver familielid Coeliakie heeft gehad, maar daar heb ik geen idee van.

Wat dacht je toen je de diagnose kreeg? En hoe reageerde jouw omgeving?

Aan de ene kant was ik natuurlijk teleurgesteld en geschrokken, maar aan de andere kant was ik ontzettend opgelucht dat ik eindelijk wist waar mijn klachten vandaan kwamen. De reacties uit de omgeving waren heel verschillend. De mensen die het dichtst bij mij staan reageerden het meest begripvol. Dit komt denk ik ook omdat zij wisten hoe veel klachten ik altijd had. Ze wilden me met alle liefde helpen om 100% glutenvrij te worden zodat ik me snel beter ging voelen.
Reacties van andere mensen waren vaak: ‘Je eet toch al 20 jaar gluten, dan kan je er nu toch ook wel mee door gaan?’ of ‘Het maakt toch niet uit als je je er af en toe niet aan houdt?’. Dit hoor ik nu ik drie maanden verder ben nog steeds wel eens.

Wat is de meeste bizarre opmerking die je ooit hebt gehad als je vertelde dat je Coeliakie hebt en dus glutenvrij moet eten?

Buiten de reacties om die ik al vermeld heb vond ik de meest bizarre reactie dat toen ik net wist dat ik Coeliakie heb iemand tegen mij zei: ‘Ach, veel mensen zeggen dat ze Coeliakie hebben maar eten vaak wel gewoon gluten dus ik geloof het nooit’.  Dit vond ik zó raar. Het is bewezen dat ik het heb. Denk je dat ik voor de lol geen gluten meer ga eten? Echt niet..

Je bent nu 3 maanden glutenvrij, kun je al merken dat je klachten verminderen?

De blaren in mijn mond waren na een paar weken al zo goed als weg, heerlijk! Voor mijn gevoel ben ik fitter en ik heb geen last meer van obstipatie. Kortom, er is in deze drie maanden al veel vooruitgang. Wel heb ik nog vaak last van buikpijn. Ik denk zelf dat ik nog wat strenger voor mezelf moet zijn wat betreft kruisbesmetting.

Wat vind je het moeilijkste aan leven met Coeliakie? En waar loop je het meeste tegenaan in deze begin periode?

Op zich gaat het glutenvrij eten goed deze eerste drie maanden. Etiketjes lezen, etiketjes lezen en nog eens etiketjes lezen.

Het deel van kruisbesmetting vind ik lastiger. In het begin at ik op een verjaardag wel kaas van de hapjesschaal. Nu denk ik: dat doe ik niet, want ik weet niet of ze hun handen wel hebben gewassen tussen het pakken van het stokbrood met gluten en het snijden van de kaas. Ik moet op zoveel kleine dingen letten. Dit lukt me nog niet allemaal in één keer. Uit eten gaan en alles bestellen waar je zin in hebt lukt niet meer, net als een appeltaartje bij de thee als ik een middagje op stap ben. Het ‘spontane’ eten is er eigenlijk van af.

Ook merk ik dat veel mensen eigenlijk niet weten dat Coeliakie een auto-immuun ziekte is en dat je je leven er op aan moet passen. Er is soms onbegrip omdat ik het ‘pas’ na twintig jaar weet. Dit kan ik aan de ene kant wel begrijpen, maar aan de andere kant is dit wel vervelend.


Ondanks dat Maureen net de diagnose Coeliakie heeft, geniet ze nog heerlijk van gourmetten met haar familie. Ze heeft haar eigen producten en pannetje en kan zo gewoon meedoen met de rest.

Overkomt het je wel eens dat je per ongeluk gluten binnen krijgt? Zo ja, wat zijn dan je klachten?

Ja, dit is me een paar weken geleden nog overkomen. Ik was met mijn familie uit eten. Dit is best spannend, omdat je hoopt dat alles goed glutenvrij klaargemaakt wordt. Helaas is er die avond in de keuken van het restaurant iets mis gegaan, waardoor ik ziek ben geworden. Ik kreeg een uur na het gerecht mega veel buikpijn. De volgende dag voelde het alsof ik griep had. Ik was ook erg moe en ik zat niet lekker in mijn vel. Dit heeft ongeveer 4 dagen aangehouden en daarna knapte ik weer wat op.

Over welk product was je het meest verbaasd dat er gluten in zitten of hoe je in aanraking kan komen met gluten?

Ik was erg verbaasd dat er gluten in lippenstift kan zitten. Gelukkig is het merk dat ik gebruik wel glutenvrij.

Verder was ik het meest verbaasd over de manieren waarop ik in aanraking kan komen met gluten. Hier heb jij mij vooral op gewezen. Was altijd je handen voor je gaat eten, droog je handen niet af aan een gebruikte theedoek, bak je friet niet in vet waar ook snacks met gluten in worden gebakken enzovoort. Zoals ik al zei, er zijn ontzettend veel manieren waarop je in aanraking kan komen met gluten.

Er zijn wel een aantal producten waarvan ik verbaast was dat er géén gluten inzitten. Een voorbeeld daarvan zijn taco’s. Ik ben gek op taco’s en dacht dat ik dit nooit meer mocht eten. Wel dus! De tacoschelpen van de Albert Heijn zijn in ieder geval glutenvrij.

Wat mis je het meeste nu je glutenvrij moet eten?

Ik mis het meest dat ik niet meer spontaan ergens kan gaan eten. Ik moet altijd goed voorbereid zijn. Ik heb altijd wat in mijn tas als ik een feestje heb, als ik een dagje ga winkelen, als ik bij iemand blijf eten et cetera. Spontaan ergens gaan eten kan niet meer, maar ik vind wel dat er veel lekkere glutenvrije dingen zijn die ik wel mag. Ik blijf het maar positief inzien!

Een greep uit Maureen haar favoriete producten.

Wat is je favoriete glutenvrije product of recept? En waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn favoriete glutenvrije recept is pasta. Ik proef weinig verschil tussen ‘normale’ pasta en glutenvrije pasta. Mijn moeder maakt er altijd heerlijke glutenvrije tomatensaus bij. Dat kan ik elke dag wel eten!
Ook vind ik de glutenvrije pannenkoekenmix van de Albert Heijn erg lekker.
Qua koekjes heb ik één grote favoriet. Dat zijn de ‘gluten free biscuits milk chocolate’ van Vemondo. Deze zijn af en toe te koop bij de Lidl.

Ik haal inspiratie van jouw facebook en website, maar ook van andere websites en folders waarin glutenvrije producten staan. Dit gaat dan vaak vooral om koekjes, snoepjes, chips enzovoort. Mijn moeder kookt altijd en heeft zich heel erg verdiept in het glutenvrij koken. Hier kijk ik de kunst van af voor als ik straks op mezelf woon.

Waar hoop je over een jaar te staan mbt je glutenvrije dieet?

Over een jaar hoop ik te kunnen zeggen dat ik alle manieren ken waarop ik in aanraking kan komen met gluten. Ik kan dan zeggen dat ik 100% glutenvrij ben en ik probeer zo min mogelijk glutenfouten te maken. Ik blijf positief en ga samen met mijn familie en vrienden hard mijn best doen om dit te laten slagen zodat ik me fit blijf voelen. Je kunt er tenslotte gewoon oud mee worden!

Wat wil je nog kwijt?

Ik heb tot nu toe heel veel aan jou en aan jouw website gehad, dus bedankt dat ik dit interview mocht doen!

Dank je wel!

Maureen, bedankt voor je openheid! Ik weet zeker dat jij over een jaar ook geslaagd bent als Coeliaak! Je bent ontzettend goed bezig!

Herken jij je in het verhaal van Maureen? Ik in elk geval wel, de enorme verandering die je moet ondergaan qua eten, het continue uitleggen aan mensen wat Coeliakie is en niet meer spontaan ergens kunnen eten. Maar ik heb ook ervaren dat je hier een weg in kan vinden en dat het een 2e natuur wordt.

Zou jij het ook leuk vinden om een keer jouw verhaal te vertellen? Stuur dan een mailtje naar remke@gluten-lactosevrijekookkunst.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *