Het is tijd voor een oer-Hollandse maaltijd. Gebakken aardappelen met bloemkool en een eigengemaakte gehaktbal.
Ingrediënten: (voor 3 personen)
– 300 gram gehakt
– 1 ui
– 1/2 theelepel zout
– 1 theelepel peper
– 2 theelepels paprikapoeder
– scheutje glutenvrije ketjap
– 1/2 theelepel chilipoeder
– 1 handje tortillachips
– 1 ei
– 1 zakje aardappelpartjes in schil (ik gebruikte de verse van de Jumbo)
– 1 bloemkool
– lactosevrije kaas
– snufje peterselie
– margarine om de gehaktballen in de bakken
– olie voor de aardappeltjes
Bereidingswijze:
– We gaan beginnen met de gehaktballen, want die moeten na het aanbraden nog een tijdje sudderen.
– Maal de tortillachips fijn. Deze wordt gebruikt ipv paneermeel. Je kan eventueel ook paneermeel gebruiken.
– Snij de ui in kleine stukjes en voeg dit bij het gehakt.
– Voeg het zout, de peper, de paprikapoeder, chilipoeder, ketjap en het ei toe en meng alles goed door elkaar.
– Voeg tot slot de gemalen tortillachips toe en kneed alles nog een keer goed door elkaar.
– Draai 3 gelijke gehaktballen.
– Verhit de margarine in een braadpan en voeg de gehaktballen toe.
– Braad de gehaktballen rondom bruin. Draai de gehaktballen niet te snel om, want dan breken ze!!! Ze moeten zelf loslaten, dan zijn ze goed om te draaien. Zet het vuur niet te hoog!
– Voeg water toe en laat ze in ongeveer 15 a 20 minuten gaar sudderen. Draai ze halverwege een keer om en zorg ervoor dat er steeds genoeg water in de pan zit.
– Maak de bloemkool schoon en kook deze in ongeveer 10 minuten gaar. Let op, tijd is een indicatie!
– Verhit ondertussen de olie in de pan en bak de aardappeltjes goudbruin. Bestrooi met een beetje zout.
– Als de bloemkool gaar is giet je deze af en leg je wat plakjes lactosevrije kaas op de bloemkool. Doe even de deksel op de pan zodat de kaas kan smelten. Garneer met een beetje peterselie.
Eet smakelijk!
One thought on “Gebakken aardappelen met bloemkool en gehaktbal”