Gevulde koeken…
Je zou misschien denken dat het heel ingewikkeld is om ze zelf te maken, maar niets is minder waar! Met dit recept tover je in no-time heerlijke koeken op tafel.

Ingrediënten: (voor 8 kleine gevulde koeken)
Voor het deeg:
– 130 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
– 70 gram koude plantaardige margarine
– 65 gram witte basterdsuiker
– 1 theelepel zout
– 1/2 theelepel kaneel
– 15 gram losgeklopte ei

Voor de amandelspijs:
– 60 gram amandelmeel
– 55 gram kristalsuiker
– citroen rasp van 1 citroen
– 30 gram losgeklopte ei

Voor de afwerking:
– 1/2 losgeklopte ei
– 8 amandelen

Overige materialen:
– bakpapier
– uitsteekvormpjes ( ik gebruikte een bloem ter grootte van ongeveer 6 cm)
– deegroller
– beslagkom
– vershoudfolie

Bereidingswijze:
We beginnen met het maken van het deeg.
– Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom.
– Snij de koude boter in kleine stukjes en voeg deze bij het zelfrijzend bakmeel.
– Wrijf de boter door het meel. Je krijgt zo een zanderig mengsel.
– Meng de basterdsuiker, kaneel en zout door het mengsel. En roer alles goed door elkaar.
– Voeg het ei toe en kneed het tot een samenhangende bal deeg.
– Verpak het deeg in vershoudfolie en leg deze minimaal een half uur in de koelkast.
Nu gaan we verder met het maken van het spijs.
– Meng het amandelmeel, suiker en citroenrasp in een kom.
– Voeg hierbij het ei en roer alles met een vork tot een dikke, gelijkmatige massa.
– Verpak de spijs ook in vershoudfolie en leg deze ook minimaal een half uur in de koelkast.
Als alles goed gekoeld is, gaan we de gevulde koeken maken.
– Verwarm de oven voor op 215 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Leg op het aanrecht een vel bakpapier. Leg hierop de deegbal en leg er een ander vel bakpapier bovenop.
– Rol de deegbal uit tot deze ongeveer 3 mm dik is.
– Steek met een vormpje 16 deegvormen uit.
– Leg 8 deegvormen op de bakplaat. Zorg ervoor dat je voldoende afstand bewaard!
– Verdeel het spijs in 8 porties en leg op elk deegvormpje een bolletje spijs. Druk deze aan, maar zorg ervoor dat er ruimte overblijft aan de randen.
– Bevochtig met wat water de randen van het deeg.
– Leg vervolgens op het spijs de 2e deegvorm.
– Druk voorzichtig de randen op elkaar, zodat de randen goed afsluiten. (Mocht het deeg wat gaan scheuren, dan kan je met vochtige vingers het deeg glad strijken.)
– Bestrijk de koeken met een dun laagje losgeklopte ei.
– Druk een amandel in het midden van de koek.
– Laat het ei een klein beetje indrogen en bestrijk vervolgens de koeken nog een keer met een dun laagje losgeklopte ei. Zorg ervoor dat je de hele koek goed insmeert!
– Bak de koeken in ongeveer 10-13 minuten goudbruin.
– Haal de koeken uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen.

Tip: Bewaar de koeken in een luchtdichte doos. Zo kan je ze prima een aantal dagen bewaren.

Eet smakelijk!



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.