Deze snelle lactosevrije karamelsaus is heerlijk over een toetje of verwerkt in een taart. Ik gebruikte deze saus over de glutenvrije en lactosevrije panna cotta met stroopwafels.
Ingrediënten: (voor ongeveer 500 ml saus)
– 230 gram plantaardige margarine
– 300 gram lichtbruine basterdsuiker
– 250 ml lactosevrije slagroom
Bereidingswijze:
– Smelt de boter in een ruime pan, de karamel wordt tijdens het koken namelijk behoorlijk meer qua volume.
– Voeg de suiker toe aan de gesmolten boter en blijf roeren tot de suiker helemaal opgenomen is door de boter.
– Voeg dan de slagroom toe en blijf roeren tot het een egale massa is geworden.
– Als de karamel begint te borrelen, laat je deze ongeveer 5 minuten goed doorkoken. Roer de karamel af en toe even door.
– Zet het vuur uit en laat de karamel eventjes staan.
– Schenk de karamel in een glazen pot en laat hem afkoelen.
– De karamel wordt nog iets dikker als hij helemaal afgekoeld is.
Let op: Vind je de karamelsaus te dik voor datgene waar je hem voor wilt gebruiken, verwarm dan de hoeveelheid die je nodig bent even kort op in een pannetje. De karamel wordt zo weer dunner.
Je kan de karamelsaus ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.
Eet smakelijk!
One thought on “Snelle lactosevrije karamelsaus”