Focaccia is een Italiaans platbrood, die niet moeilijk is om te maken. Heerlijk bij bijvoorbeeld een kop soep of als voorafje bij een maaltijd. Ik maakte 2 verschillende smaken. Een met olijf en een met tomaat.

Het maken van focaccia is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd om het deeg goed te laten rijzen.

Ingrediënten: (voor 2 broden)
Voor de broden:
– 1 pak glutenvrije broodmix wit (ik gebruikte die van Peak’s)
– 1 ei
– 7 gram gedroogde gist
– 350 ml lauw water
– 30 gram plantaardige margarine

Voor de “topping”:
– 5 cherry tomaatjes
– 6 groene olijven
– zeezout
– +/- 2 theelepels rozemarijn

Overige benodigheden:
– Mixer met deeghaken
– Beslagkom
– Bakplaat
– Bakpapier
– Theedoek

Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 50 graden.
– Meng de broodmix, het water, de gist, de boter en het ei
5 minuten met deeghaken op een hoge snelheid.
– Doe een natte theedoek over de beslagkom en plaats de kom in de voorverwarmde oven.
– Laat het deeg ongeveer 60 minuten rijzen.
– Snij de olijven in dunne plakjes en de tomaten in tweeën.
– Leg het bakpapier op de bakplaat.
– Haal het deeg uit de oven en zet de temperatuur op 200 graden.
– Verdeel het deeg in 2 porties op de bakplaat. Het deeg kan erg plakken. Het is handig om dan je handen een beetje nat te maken. Vorm 2 mooie broden van ongeveer 20 bij 10 cm.
– Druk in het ene brood de olijven en in het andere brood de tomaatjes.
– Bestrooi het brood met zeezout en rozemarijn.
– Bak het brood in ongeveer 45 a 60 minuten op 200 graden af. Het brood is goed als hij mooi bruin en hard is. De tijd is een beetje afhankelijk van je oven.

Eet smakelijk!

Focaccia
Focaccia met tomaat

Focaccia met olijf


4 thoughts on “Focaccia met olijf en tomaat”

    1. Je kan ze invriezen. De eerste dag zijn ze het lekkerste, maar 2e dag wil ook nog prima. Daarna wordt het zoals gewoon glutenvrij brood best snel droog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *