Ik kreeg laatst een pakket opgestuurd met glutenvrije-lactosevrije stroopwafels van Daelmans. Zij vroegen mij om naast deze stroopwafels te testen, er ook een recept bij te maken. En deze heerlijke taart is het geworden. De taart ziet er prachtig uit en is door iedereen te maken.
Ingrediënten: (voor 10 personen)
Voor de bodem:
– 8 glutenvrije/lactosevrije stroopwafels
– 50 gram plantaardige margarine
Voor de vulling:
– 500 gram lactosevrije kwark (ik gebruikte die van MinusL)
– 150 gram soja yoghurt (ik gebruikte de naturel variant van Alpro)
– 250 ml lactosevrije slagroom
– 1/2 eetlepel poedersuiker
– 4 eetlepels suiker
– 10 blaadjes gelatine
– schaaltje koud water om gelatine in te weken
– 75 ml water
Voor de topping:
– 2 glutenvrije/lactosevrije stroopwafels
– 250 ml lactosevrije slagroom
– 1 zakje klopfix
– 2 theelepels suiker
– schenkstroop
Overige materialen:
– springvorm van 24 cm
– bakpapier
– keukenmachine/mixer
– spuitzak
– Staafmixer
Bereidingswijze:
– We beginnen met de bodem.
– Bekleed de springvorm met bakpapier
– Breek de stroopwafels voor de bodem in kleine stukjes en vermaal deze met de staafmixer.
– Smelt de boter en roer deze door gemalen koekjes.
– Schep het mengsel in de bakvorm en druk deze stevig aan.
– Zet de springvorm in de koelkast, zodat de bodem stevig kan worden.
– Nu gaan we verder met de vulling.
– Week de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in koud water.
– Roer de kwark los in een kom. Voeg de yoghurt en de suiker toe en roer alles met een lepel door elkaar.
– Klop in een andere kom de slagroom stijf met de poedersuiker.
– Voeg de slagroom beetje bij beetje bij het kwarkmengsel. En klop deze voorzichtig met de mixer op de laagste stand door elkaar.
-Snijd de 2 stroopwafels in kleine stukjes en roer deze door het kwarkmengsel.
– Doe 75 ml water in een pannetje en breng deze aan de kook.
– Zet het vuur weer uit. Laat het water heel even staan, zodat het echt niet meer kookt.
– Knijp de blaadjes gelatine uit en leg deze één voor één in het hete water. Zorg dat alle gelatine goed is opgelost. En laat deze een paar minuten staan.
– Voeg de gelatine vervolgens beetje bij beetje toe aan het kwarkmengsel terwijl je het kwarkmengsel met de mixer op een lage stand klopt.
– Giet het mengsel op de koekjeslaag in de springvorm. En laat de taart een paar uur in de koelkast opstijven.
– Als de taart stijf is kan het decoreren beginnen.
– Doe de slagroom, klopfix en suiker in een kom en klop deze op een hoge stand stijf.
– Snij de 2 stroopwafels in kleine stukjes.
– Spuit voor je de taart wil opdienen de slagroom rondom in toefjes op de taart en decoreer met schenkstroop en de stroopwafelstukjes.
TIP: Eet je de taart niet in een keer op, laat dan de stroop achterwege en schenk deze er pas op als je de taart gaat opdienen. De stroop kan namelijk een beetje nattig worden.
Eet smakelijk!
One thought on “Glutenvrije en lactosevrije stroopwafeltaart”