Je kent het misschien wel… Je bent een net als ik een echte kaasfan en dan komt opeens de diagnose lactose-intolerantie. Help, mag ik nou nooit meer kaas? Jazeker mag dat wel! In dit artikel lees je de informatie achter lactose in kaas.
Wat is lactose?
Lactose is een suiker die onder koolhydraten valt en komt voor in melkproducten. Het wordt dan ook wel melksuiker genoemd.
Wat is lactose-intolerantie?
Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt in de darmwand van je dunne darm aangemaakt. Als er geen (of niet voldoende) lactase wordt aangemaakt, kan je dunne darm de lactose niet goed verteren. Zo ontstaan er darmklachten, zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, diaree, buikpijn en krampen. Het is dus belangrijk bij lactose-intolerantie dat je je aan je lactosevrije dieet houdt.
Lactose in kaas
Zoals al eerder benoemd in dit artikel is lactose een melksuiker.
Gelukkig zijn er veel kaassoorten waarbij de melksuiker verdwenen is door het rijpingsproces. Hoe ouder de kaas, hoe langer het rijpingsproces en dus minder lactose.
Maar hoe weet je nou of gewone kaas lactosevrij is? Meestal zijn belegen kazen en oude kaas lactosevrij. Maar als je wilt weten of gewone kaas lactosevrij is, is er een simpele vuistregel. Kijk op het etiket onder koolhydraten en suikers. Zijn deze beide 0 dan is de kaas lactosevrij!
Let op: Dit geldt alleen voor hollandse en harde kazen.
Dit geldt niet voor zachte kazen zoals buitenlandse kazen zoals brie e.d of voor verse kazen zoals bijv zachte geitenkaas.
2 thoughts on “Lactose in kaas, hoe zit dat nou precies?”