Het is weer de 15e van de maand en dat betekend een nieuwe #wijbloggenglutenvrij.

Deze maand is het onderwerp: “Wat at ik vandaag/deze week?”
Ik heb ervoor gekozen om het maar bij 1 dag te houden, aangezien ik door mijn ondergewicht en andere aandoeningen enorm veel moet en anders zitten jullie volgende week nog te lezen 🙂


Niet alleen Coeliakie en lactose intolerantie …


Voor ik jullie laat zien wat ik zoal op een dag eet, lijkt het me even wijs om toch een keer te vertellen dat ik niet alleen Coeliakie en lactose intolerantie heb. Want anders schrikken jullie misschien van de enorme hoeveelheden eten die ik op een dag weg moet werken.

Zoals jullie weten heb ik dus sinds 2,5 jaar Coeliakie en een jaar later kwam daar ook de diagnose lactose intolerantie bij. Maar ondanks mijn gluten- en lactosevrije dieet sterkte ik niet aan en viel ik eigenlijk alleen maar meer af. Ik heb zelf een periode sondevoeding erbij gehad, maar ook dat hielp niet.

Gelukkig heb ik het Vu Amsterdam een enorm goede internist en diëtiste die niet voor een gat te vangen zijn. Na lang zoeken zijn ze er achter gekomen dat ik een enorm hoge rust metabolisme heb. Dit houdt in dat ik in rust al 2700 calorieën verbrand. (normaal is voor een vrouw gemiddeld tussen de 1300- 1500 calorieën) Even voor je beeldvorming mijn rust metabolisme is dus eigenlijk al meer dan een vrouw gemiddeld per dag nodig is en dat is bij mij dus in rust. Dus zodra ik opsta gaat deze alleen maar verder omhoog. Dit maakt dat ik gemiddeld iets meer dan 4500 calorieën per dag naar binnen moet werken. Dat is 2x de hoeveelheid die een vrouw normaal nodig is. Met deze hoeveelheid blijf ik redelijk op gewicht, maar om aan te komen zou ik nog meer calorieën moeten eten, maar dat is op dit moment niet te doen.

Daarnaast is gebleken dat mijn alvleesklier niet doet wat hij eigenlijk moet doen. Dus zonder mijn medicijnen wordt mijn eten (en vooral het vet) niet opgenomen met alle gevolgen van dien.


De hele dag kunnen eten en de keerzijde …


Regelmatig krijg ik te horen dat mensen jaloers zijn op het feit dat ik alles (als het maar gluten- en lactosevrij is) kan eten. Dat klopt! Maar toch heeft het ook wel een keerzijde.
Doordat ik elke dag zoveel extraatjes moet eten en er hier bijvoorbeeld 2 keer per week taart op tafel staat, is dit niet meer echt een verwennerij. Zo at ik eerder bijvoorbeeld alleen in het weekend chips of toastjes en nu staat het elke avond op tafel.

Daarnaast is het soms behoorlijk frustrerend dat er geen gewicht bij komt. Want er moet gewoon nog minimaal 5 kg bij om geen ondergewicht meer te hebben.
Maar ondanks dat geniet ik wel elke dag van het eten! En mijn omgeving vind het ook geen straf dat er hier regelmatig lekkers op tafel staat 🙂


Maar wat eet ik nou zoal op een dag…


Ik haal ongeveer 1/3 van mijn calorieën uit bijvoeding. Ik heb naast mijn bijvoeding en mijn ontbijt geen standaard dingen die ik op een dag eet. Wel probeer ik bijna elk uur wat te eten.

Ontbijt 8.30 uur

Mijn ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een overnight oats. Deze maak ik met lactosevrije yoghurt, bijvoeding (calorieshotje) havermout, lijnzaad, chiazaad, zaden en noten, chocola en soms met wat fruit.

Bijvoeding 9.30 uur

De eerste nutridrink van de dag. In het begin viel mij de nutridrink heel zwaar, maar nu drink ik het alsof het gewoon een glas drinken is.

Koffie met muffin 10.15 uur

Bij de koffie eet ik vaak een “grote” koek of een taartje. Vandaag had ik een chocolademuffin van Schnitzer.

Tussendoortje 11.30 uur

Even een paar chocolaatjes als tussendoortje! Zo snaai ik eigenlijk heel vaak tussendoor op een dag.

Lunch 12.15 uur

Mijn lunch bestaat vandaag uit 2 afbakbroodjes van Schär met daarop 2 eieren. De meeste dagen eet ik wel 1 a 2 eieren. Er gaan dus heel wat eieren erdoor in een week.

Bijvoeding 13.15 uur

Nutridrink nummer 2 van de dag.

Thee met koekje 14.15 uur

’s Middags drink ik thee of koffie met een “klein” koekje. Deze citroenkoekjes zijn echt heerlijk!

Bijvoeding 15.00 uur

Bijvoeding nummer 3. Deze nutridrink heb je in verschillende smaken, maar toch hou ik het altijd bij de vanille. Als je hem ijskoud drinkt lijkt hij met veel verbeelding wel op een milkshake 🙂

Tussendoortje 15.45 uur

Een cracker met verse aardbeien als snack aan het einde van de middag. Vaak heb ik dan al zoveel trek, maar moet ik nog even wachten tot ik ga koken. Ik vind het dan heerlijk om even een cracker te nemen. Soms eet ik dan ook wel gewoon alleen fruit.

Avondeten 17.30 uur

Bij mijn avondmaaltijd eet ik eigenlijk standaard wel een sausje. Dit om toch ongemerkt nog wat extra calorieën binnen te krijgen.

Bijvoeding 19.45 uur

De laatste bijvoeding van de dag. Ik ben wel altijd blij als ik ze weer binnen heb. Want soms gaan ze me wel een beetje tegenstaan.

Avond snack 20.45 uur

Zoals ik al eerder vertelde eet ik elke dag wel toastjes of chips. Deze keer had ik toastjes met hoemoes met limoen en koriander bij en de kip-samba salade van Johma.

Crackers voor het slapen gaan 21.30 uur

Voor het slapen gaan eet ik vaak nog een boterham of 2 crackers. Want anders word ik ’s nachts wakker dat ik trek heb. Eigenlijk best wel bizar dat je naast deze hoeveelheden eten nog trek kan hebben.

Tot slot…

Nu ik dit artikel zo schrijf, besef ik me pas hoe mijn dag eigenlijk bestaat uit eten. Herkennen jullie dit ook?
Wil jij nou weten wat de andere bloggers eten? Kijk dan snel op hun website.

De bloggers die deze maand meedoen zijn:
www.glutenvrijemama.nl
www.yacinthapex.nl/blog
www.ikbenglutenvrij.nl
www.roselicous.be

4 thoughts on “#wijbloggenglutenvrij “wat at ik vandaag””

 1. Heb je nog wel tijd voor iets anders dan eten? 😉
  En hoe reageert jouw lichaam op zo veel vet en suiker, neemt het een groot deel gewoon niet op?
  Vervelend dat taart niet meer als een traktatie voelt… Heb je nog wel dingen die als een traktatie voelen?
  Groetjes, Mirjam

  1. Haha mijn dag bestaat idd uit eten en revalideren. Gelukkig geniet ik wel van t eten! Echte traktatie .. uhh denk op een drukke dag een patatje (maar dat is enige waar mijn lijf meer moeite lee heeft)

 2. Poeh, ik kan me voorstellen dat de lol er snel af is als je verplicht zoveel moet eten maar ja ook ik ben stiekem jaloers. Flink overgewicht hier en kan de hele dag wel eten (altijd wel trek) dus de hele dag eten en dan nog afvallen klinkt in mijn oren toch wel een soort van ideaal. Ik zou willen dat ik het een half jaartje van je over kon nemen!
  Wel stom dat je met zoveel dingen rekening moet houden. Glutenvrij, lactosevrij en dan ook nog bepaalden hoeveelheden móeten eten. Echt ontspannen eten is er dan ook niet meer bij denk ik.

  Overigens heb ik wel eens vaker nutridrinks gedronken toen we ze hier over hadden maar ik vind ze eigenlijk best wel lekker, maar oke ik spoor niet. Merkte ook dat mijn lijf de voedingsstoffen erin wel kon waarderen (was lang voordat ik glutenvrij was trouwens) en dat was ook de reden dat ik ze dronk. Wel handig om te weten dat ze glutenvrij zijn!

  Wat zit er trouwens onder je pijnboompitten? Ik ben gek op pijnboompitten dus benieuwd waar je ze bij combineert. Lijkt trouwens wel alsof je ze niet geroosterd hebt? Misschien heten ze winkel-af al geroosterd, maar ze zijn zoveel lekkerder als je ze even roostert in een droge koekenpan. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *