Je kent het misschien wel. Je krijgt iemand op bezoek die glutenvrij en lactosevrij moet eten, maar je ziet door de bomen het bos niet meer.
“Wat kan ik in huis halen? Straks haal ik het verkeerde in huis. Hoe hou ik het allemaal safe? Wat als diegene ziek wordt door mij? ” En dan besluit je toch maar te vragen of diegene zelf wat meeneemt.

Dat hoeft niet meer! Ik ga je in 2 artikelen proberen wegwijs te maken in het gluten- en lactosevrije wereldje, zodat jij zonder stress jouw bezoek kan ontvangen.

In dit eerste artikel gaan we het vooral hebben over hoe je kruisbesmetting kan voorkomen.

Kruisbesmetting

Je zou misschien denken, kruisbesmetting? Wat is dat? Iemand met coeliakie kan van de kleinste kruimel gluten al ziek worden. Kruisbesmetting komt vooral voor bij gluten en minder tot niet bij lactose. Dit komt omdat iemand met lactose-intolerantie vaak een kleine hoeveelheid lactose kan verdragen.

Bij kruisbesmetting komt het glutenvrije product in aanraking met gluten. Hierdoor is het product niet meer safe voor diegene die gluten-en lactosevrij moet eten.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Even snel de glutenvrije worst snijden op een snijplank waar net iets met gluten op heeft gelegen. Of het glutenvrije taartje op een bordje leggen, terwijl je net een taartje met gluten op een ander bordje hebt gelegd, zonder dat je je handen hebt gewassen. Of je hebt net brood op een schaal gelegd voor de lunch en denkt de kaas even mooi apart op een bordje te leggen, want dat lijkt zo mooi!

Deze voorbeelden kunnen er voor zorgen dat iemand met coeliakie en lactose-intolerantie erg ziek word. Maar krijg het nou niet meteen Spaans benauwd 🙂 Want met onderstaande tips kun jij ook prima voor jouw gluten- en lactosevrije visite zorgen!!!

Tips om kruisbesmetting te voorkomen

Tip 1: Schoon werkblad

Zorg ervoor dat het werkblad waar je iets klaarmaakt schoon is! En nee, gebruik hiervoor niet het schoonmaakdoekje die je s morgens al hebt gebruikt om het aanrecht schoon te maken. Gebruik een schoon doekje, of gebruik wegwerp allesreinigerdoekjes.

Tip 2: Handen wassen / schone handdoek

Zorg ervoor dat je goed je handen wast voor je een glutenvrij product gaat klaarmaken. Gebruik voor het afdrogen van je handen een schone handdoek. Want hoe vaak gebeurd het wel niet dat je even snel je handen afveegt aan een handdoek.

Bedenk wel waar je jouw hand-en theedoeken bewaard. Stel nou dat je jouw handdoeken in de la onder het brood bewaard, gebruik deze dan liever niet. Gebruik dan bijvoorbeeld een nieuwe rol keukenpapier.

Tip 3: Gebruik geen materialen die nog gluten kunnen bevatten

Snijplanken, beschadigde anti aanbakpannen, houten lepels en de oven kunnen gluten bevatten. Gebruik deze materialen dan niet om iets te bereiden. Kies ervoor om iets op een glazen snijplank te snijden of op een bord. Plastic en hout zijn een no-go… gebruik liever metaal en glas.

Ook is het verstandig om schalen, bakjes, bestek e.d voor tijd af te wassen en af te drogen met een SCHONE theedoek.

Spoel ook altijd even de glazen en kopjes om voor gebruik. Dit is vooral aan te raden, wanneer je bijvoorbeeld glutenvolle producten in het zelfde keukenkastje bewaard. En het lijkt overdreven, maar “Better safe than sorry”!

Tip 4: Gebruik aparte schalen/bakjes

Zorg dat je voor jouw glutenvrije gast aparte bakjes en schalen hebt. Want hoe zonde zou het zijn, je hebt veel moeite gedaan om alles gluten- en lactosevrij te bereiden en iemand komt met zijn gluten handen (omdat hij/zij net een toastje heeft gegeten) aan de gluten- en lactosevrije producten. Al het werk voor niets…

Tip 5: Gebruik dichte verpakkingen en bewaar verpakkingen

Gebruik altijd dichte verpakkingen, je weet namelijk nooit of het product in aanraking geweest is met gluten, want normaliter hoef je hier geen rekening mee te houden.

Bewaar ook altijd de verpakkingen waar je iets uit hebt gehaald. Zo kan diegene die gluten-en lactosevrij moet eten altijd even de ingrediënten checken. Niet om je te controleren, maar omdat het diegene zijn eigen verantwoording is om zich goed aan het dieet te houden!

Tip 6: Bewaren van producten

Bewaar gluten- en lactosevrije producten altijd apart van glutenvolle producten. Vaak is het handig om een apart plekje op het aanrecht schoon te maken waar je alleen gluten- en lactosevrije producten neerlegt.

Bewaar gluten- en lactosevrije producten ook altijd op de bovenste plank in de koelkast. Zo kunnen er geen gluten naar beneden vallen en voorkom je kruisbesmetting.

Tot slot

Als je deze regels hanteert, dan kan het haast niet mis gaan!
Mocht je nou twijfelen of weet je niet hoe je iets moet aanpakken, vraag het na! Jouw gluten-lactosevrije gast legt het je met alle liefde uit!

Ik hoop dat ik in dit artikel al meer duidelijkheid heb kunnen scheppen. Binnenkort verschijnt deel 2, met daarin tips over welke producten je in huis kan halen.

One thought on “Dit moet je weten als jouw bezoek gluten- en lactosevrij moet eten (Deel 1)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *